Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat je koffiemachine verstopt raakt en daardoor beschadigt. Het koffiezetapparaat kan langzamer worden en meer geluid maken. Bovendien kan het de smaak van je koffie beïnvloeden. Wanneer je een koffiezetapparaat regelmatig ontkalkt, zal het apparaat langer meegaan.
Hoe vaak koffiezetapparaat ontkalken?
Om ervoor te zorgen dat je koffiezetapparaat lang meegaat, is het belangrijk dat je de koffiemachine regelmatig ontkalkt. Hoe vaak je dit doet hangt af van het type koffiezetapparaat dat je hebt, de hardheid van het water en hoe vaak je het apparaat gebruikt. Lees hier meer over ontkalken van je koffiemachine.
Waarom moet je een koffiezetapparaat ontkalken?
Hoe vaak moet je een koffiezetapparaat ontkalken?
Hoe vaak je een koffiemachine moet ontkalken, hangt af van het type apparaat dat je hebt en hoe vaak je het koffiezetapparaat gebruikt. Gemiddeld genomen is het slim om je koffiemachine eens in de 2 à 6 maanden ontkalken. Als de waterhardheid in je kraanwater hoog is, moet je je koffiemachine vaker ontkalken. Gebruik je een waterfilter? Dan hoef je je koffiemachine minder vaak te ontkalken. Sommige modellen geven het aan wanneer ze ontkalkt moeten worden, bij andere machines moet je het zelf bijhouden. Kijk in ieder geval wat de fabrikant zegt over hoe vaak je je koffiemachine moet ontkalken, dan weet je zeker dat je goed zit.
Hoe zie je dat er kalkaanslag is?
Kalkaanslag ontstaat door magnesium- en calciumzouten in het water dat uit je leiding komt. In een koffiemachine wordt het water verhit, waardoor deze zouten kalkaanslag bevorderen. De kalk blijft vervolgens aan de wanden plakken. Kalkaanslag herken je aan een witte of grijze laag in het koffiezetapparaat. Je kunt het ook merken aan de veranderde smaak van de koffie of dat het langer duurt voordat het water is opgewarmd. Dit kan gepaard gaan met rare geluiden tijdens het zetten van een kopje koffie. Vermijd dit door je koffiemachine regelmatig te ontkalken.
Hoe ontkalk je een koffiemachine?
Hoe je een koffiezetapparaat ontkalkt, verschilt per machine. Raadpleeg eerst de gebruiksaanwijzing om te weten hoe jouw apparaat het beste ontkalkt kan worden. Meestal geldt dat je eerst het koffiezetapparaat leeg moet maken. Gooi cupjes, pads en filters met koffie weg. Leeg ook het waterreservoir. Vul vervolgens het waterreservoir met lauw water. Laat vervolgens de ontkalker oplossen. Plaats een bak op de plek waar je normaal je kopje neerzet. Hierna zet je het apparaat aan en laat je de koffiemachine helemaal leeglopen. Spoel vervolgens het apparaat door er gewoon water doorheen te laten lopen. Hiermee haal je de laatste resten ontkalker weg. In plaats van ontkalker kun je ook azijn met water mengen of citroenzuur gebruiken. Zorg er in alle gevallen voor dat je de machines goed doorspoelt zodat er geen resten achterblijven.
Koffiezetapparaat schoonmaken
Wat moet je naast ontkalken nog meer doen om ervoor te zorgen dat je koffiemachine schoon blijft en lang mee zal gaan? Spoel de machine regelmatig door met schoon water. Verwijder cupjes, pads of koffiefilters na gebruik. Losse delen kun je met de hand schoonmaken. Denk hierbij aan een lekbak of de maalschijven van een pistonmachine. Gebruik je een waterfilter? Vervang deze filter elke 3 maanden of maak de filter schoon. Reinig een melkreservoir, stoompijpje of melkopschuimer meteen na gebruik. Haal tot slot regelmatig een vochtig doekje over je apparaat om stofophoping te voorkomen.